Wijnhuizen

Domaine de la Baume

 

Wijnjaar na wijnjaar is het wijnmaken bij La Baume bijgeslepen en aangepast om te voldoen aan de eisen van de internationale markten. De missie is het produceren en het op de markt brengen van moderne wijnen die alleen de allerbeste wijnstijlen van de regio reflecteren. En deze als herkenbaar merk in de categorie Vin de Pays d’Oc neer te zetten.

Het was een stijle leercurve over grond en klimaat en het toepassen van goede wijnproductietechnieken uit de Nieuwe Wereld om het beste te halen uit de klassieke franse druiven.

 

De wijnmaker

Frédéric Glangetas is 36 jaar oud en houdt zich al 15 jaar bezig met het vak wijnmaken. Na het behalen van het Diplome Universitaire Technologie in de richting scheikunde aan het Institut Universitaire te Orléans heeft Frédéric Glangetas doorgestudeerd aan de Faculté d’Oenology in Bordeaux voor het diploma in oenologie. Zijn eerste wijnen maakte hij in de Sauternes, op het Grand Cru Classé eigendom, Chateau La Tour Blanche.

 

Frédéric werd in 1992 aangesteld als wijnmaker voor Jaques & Francois Lurton SA in de Languedoc en werd drie jaar later wijnmaker voor James Herrick in Narbonne dat in 2000 door Southcorp werd aangekocht. Van 1995 tot het jaar 2000 reisde hij frequent naar Australië en Nieuw Zeeland om te experimenteren met nieuwe wijnproductietechnieken in wijnhuizen als Yalumba, Matua, Penfolds, Winns en Great Western.

 

Frédéric Glangetas kwam in 2001 als senior wijnmaker bij La Baume werken en zette zijn buitenlandse wijnproductie ervaringen voort bij de BRL Hardy wijnhuizen (Tintarra, Reynella, Houghton). In juli 2004 volgt hij Ashley Huntington op als Senior Wijnmaker en Algemeen Manager van Domaine de la Baume. Frédéric Glangetas is zeer goed bekend met de verschillende terroirs van de Languedoc en gespits op het toepassen van zijn ‘Nieuwe Wereld’ technieken in dit deel van de oude wereld. Met zijn open mind houding en zijn bereidheid zijn smaakarchief uit te breiden met wijnen uit alle delen van de wereld, past Frédéric Glangetas perfect in de historie en filosofie van La Baume.

 

Frédéric Glangetas superviseert persoonlijk de aankoop van iedere enkele tros en pakket van de ongeveer 40 leveranciers die Domaine de la Baume voorzien van druiven uit alle delen van de Languedoc-Roussillon. La Baume koopt vooral de klassieke, internationaal erkende variëteiten – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah – hoewel wij ook lokale variëteiten kopen, zoals Marsanne, Rousanne en Grenache als de wijnjaarcondities gunstig zijn.

Druiven uit koelere regionen, zoals Limoux (voorbij Perpignan richting Spanje), voorzien beter in finesse en elegantie, terwijl druiven uit warmere kuststreken veelal resulteren in krachtiger wijnen.

 

La Baume heeft door de jaren heen uitstekende relaties opgebouwd met haar druivenleveranciers in de Languedoc-Roussillon en heeft hen aangemoedigd in te zetten op het produceren van kwalitatief hoogwaardige fruit.

 

Naast deze geïntegreerde aanpak is La Baume inmiddels uitgegroeid tot toetsingsinstituut voor innovatie in de regio. Het was bijvoorbeeld het eerste bedrijf dat het koele avondoogsten introduceerde in de Languedoc en recent nog pionierde met de (her)introductie van schroefdoppen in Frankrijk.

 

De naam Domaine de la Baume is afgeleid van het woord “baume” dat grot betekent in het Frans. Hiermee worden de grotten bedoeld die gebruikt werden voor opslag door bronshandelaren in de 14e eeuw. De hoofdgebouwen van het domein werden 350 tot 150 jaar geleden gebouwd van steen uit een lokale groeve.

 

Tot de duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was het domein bezit van de familie Prat, de eigenaren van Noilly Prat gearomatiseerde Vermouth. Na de oorlog kwam het domein in bezit van een andere beroemde wijntelersfamilie uit de Languedoc, de familie Corcoral. Op dat moment bestond het landgoed uit 150 hectare grond beplant met wijnstokken en olijfbomen waar 10 families werk vonden en 14 paarden gestald stonden die uitsluitend werk verrichten in de wijngaarden.

 

Het landgoed werd gekocht door een lokale wijnhandelaar in de late jaren 60. Een tamelijk zeldzame en destructieve vorm van vorst leidde echter tot het vernietigen van het overgrote deel van de wijnranken en het eigendom werd verkocht aan M. Demaret die het gemengd boeren ontwikkelde voordat hij het op zijn beurt doorverkocht aan de australische familie èn wijnproductiebedrijf Thomas Hardy & Sons Pty.Ltd in 1990.(dat op haar beurt weer gekocht werd door Berri Renmano Ltd om gezamenlijk het bedrijf BRL Hardy in 1992 te vormen).

 

Deze aankoop bleek betekenisvol in de geschiedenis van de languedoc-Roussillon omdat het de eerste grote investering in de regio was door een internationaal bedrijf. De zin “verlangen naar een landing op Mars” word vaak gebruikt om deze gebeurtenis te beschrijven. Investeringspotentieel was datgene dat Hardy’s aantrok in het in verval geraakte La Baume. In hun optiek had Franse wijn een eersteklas imago, hadden zij nu de gelegenheid om druiven te kopen op een open markt, was het land concurrerend geprijsd en bewezen de beste wijnen uit de regio dat het mogelijk was om er prachtige dingen te produceren.

 

Hardy’s bouwde een nieuw vinificatiecentrum bij La Baume en stelde Bill Hardy aan als manager en Peter Dawson als wijnmaker. Hardy’s liet niet na te benadrukken dat Nieuwe Wereld technologie en expertise niet noodzakelijkerwijs leiden tot de productie van Nieuwe Wereld wijnstijlen, en dat de wijnen van La Baume eerder Frans waren dan Australisch in stijl. De komst van de Commercieel Directeur en wijnmaker Ashley Huntington in 1998, heeft er inmiddels toe geleid dat La Baume al 3 keer genomineerd werd tot Beste Wijnbedrijf van Frankrijk.